- Het verraad van Anne Frank
De vertaling van het kritische rapport

 

In januari 2022 verscheen het boek Het verraad van Anne Frank, een verslag van een nieuw onderzoek. Daarin wees een ‘cold case team’ een Amsterdamse notaris aan als de meest waarschijnlijke verrader van het achterhuis op Prinsengracht 263. 
Een aantal Nederlandse historici schreef een kritische reactie op onderzoek en boek. Centraal in die reactie stonden de ‘amateuristische’ uitvoering, ‘verkeerd brongebruik’, ‘ondeugdelijke argumentatie’ en ‘tunnelvisie’. In een vroeg stadium van het beoogde rapport kregen wij de vraag of wij het goed en snel in het Engels konden vertalen.

 

De wens: ‘native, vlot, en goed leesbaar’.
De situatie: veel tekst, van verschillende auteurs, die nog aan het schrijven waren, en er zat een ‘vrij stevige deadline’ op. Tijd en plaats voor de presentatie van het rapport (in Nederlands en Engels) stonden namelijk al vast. 
De vraag: ‘Is dit een opdracht die voor uw bureau haalbaar is?

 

Wij houden wel van uitdagingen en gingen aan de slag. We schakelden drie vertalers in, die elk een aantal hoofdstukken voor hun rekening namen. Wij deden de eindcontrole en eindredactie. Binnen de krappe tijd lag er een Engelse vertaling.

 

Er was nog wel één bijzonderheid, of beter gezegd: valkuil. Het rapport, inclusief alle citaten, was een reactie op de Nederlandstalige vertaling van het originele Engelstalige boek (The Betrayal of Anne Frank). Het rapport was echter bedoeld voor een internationaal publiek. We moesten in onze vertaling dus alle citaten en paginanummers vanuit ‘Het verraad …’ terugzoeken in ‘The Betrayal ….’, en onze vertaling vervolgens aanpassen aan de hand van het Engelse boek. Ook die redactieslag hebben wij last-minute voor onze rekening genomen.

Onze uiteindelijke vertaling was op tijd voor de presentatie en discussieavond in Amsterdam, en is openbaar en gratis verkrijgbaar via verschillende websites.

 

Naar aanleiding van het rapport heeft de Nederlandse uitgever het boek Het verraad van Anne Frank uit de handel genomen. De verwachting is dat uitgevers in andere landen zullen volgen.

 

 

Offerte aanvragen

Vraag hier vrijblijvend een offerte aan. Als je de brontekst hebt, kun je deze alvast uploaden. Je kunt meerdere bestanden tegelijk uploaden.

Heb je nog geen bestanden, geef dan het geschatte aantal woorden op.

Aanvrager
Project

WE GEBRUIKEN COOKIES OM ERVOOR TE ZORGEN DAT ONZE SITE ZO SOEPEL MOGELIJK DRAAIT. ALS JE DOORGAAT MET HET GEBRUIKEN VAN DE SITE, GAAN WE ERVAN UIT DAT JE HIERMEE INSTEMT.